John Svahlstedt ”Södermannen”

John Thure Charles Walentino Svahlstedt 
aka södermannen, aka hagamannen aka fönstermannen. Man brukar säga att kärt barn har många namn, men i detta fallet så är det knappast på grund av att personen är populär eller en ”kär” person. Det handlar snarare om en ökänd våldtäksman som är en av de värsta Sverige har sett i modern tid.

Min första kontakt med fallet var för några år sedan via den utmärkta dokumentären på P3 som jag verkligen kan rekommendera. Det kom upp att Södermannen blev intervjuad av en svensk herrtidning (Stopp Fib akutuellt) när han var på flykt utomlands vilket var det som starta mitt intresse för artiklar i gamla herrtidningar (och i slutändan denna bloggen). Nästa informationskälla till fallet södermannen var via en intressant TV4 dokumentär som sändes i serien Brottsplats Sverige i mitten av 90-talet.

Mycket kortfattat så våldtog John en massa tjejer i Göteborg, framförallt i haga (därav hagamannen), under tidiga 70-talet. Efter en terror som pågick ett par år så åker han fast och fick 4 års fängelse. Efter att ha avtjänat straffet (ca 2 år) så reste han runt i Asien innan han bosatte sig i Stockholm. Där börja han våldta igen, framförallt på söder (därav södermannen) och det tar åter ett tag innan han åker dit. Han döms till sluten psykiatrisk vård vid Karsuddens sjukhus 1983. Efter drygt en månad lyckas han rymma hem till lägenheten i Stockholm, ta sina saker och sin kajak och rymma ner till Danmark för att fortsätta ner till Belgien! Därifrån åker han till Thailand. Efter några månader så finner Stopp fib aktuellt hans gömställe och de gör en artikel serie i tre nummer 1983, nr 43-45. Därifrån kommer artiklarna i mitt blogginlägg.

Det som har varit ett intressant kriminalfall från förr blev ruggigt aktuellt i år (2013) då den numera 65 åriga John åter blev åtalad och dömd för att åter utnyttjat en ung tjej.
Artiklarna från Stopp fib aktuellt ger en bild av en förvirrad och en sjuk människa med rent bisarra uttalande och motstridiga påståenden. Samtidigt ger de en ytterligare pusselbit till fallet södermannen.  För de som vill läsa mer så finns det även en intressant artikel om John (som hagamannen) i Nordisk kriminalkrönika 1976, som självfallet endast tar upp hans brott i Göteborg.
Det är mycket möjligt att jag återkommer till södermannen i framtida inlägg, då jag tror det finns mer intressanta artiklar i min samling.

Ur Stopp fib aktuellt nr 43 1983 – Del 1 i artikelserien om södermannen:
soder1soder2soder3Ur Stopp fib aktuellt nr 44 1983 – del 2 i artikelserien om södermannen:
soder2-1soder2-2
Ur Stopp fib aktuellt nr 45 1983 – del 3 i artikelserien om södermannen:
soder3-1soder3-2

6 svar till “John Svahlstedt ”Södermannen””

  1. […] har i ett tidigare inlägg lagt upp en artikelserie som tidningen Stopp fib aktuellt gjorde med Södermannen när han var på […]

  2. […] exempel är Södermannen, en parallell till Hagamannen? Fler bilder med originalartiklar och även sammanfattande text finns […]

  3. Är sällan får långa fängelsestraff, men återfallsförbryter man sådär mycket så borde man ju faktiskt låsas in en längre tid- för andras säkerhet.

    • Håller helt med! Han har ju t o m haft två ”perioder” av övergrepp vilket borde ge han cellen för större delen av livet, enligt mig.

  4. […] om Södermannen och jag har tidigare publicerat två intressanta artiklar (offren berättar, södermannen) om han på hemsidan som jag verkligen kan rekommendera att man läser, speciellt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: