Mats Helge Olsson: Filmen som bara visades tre gånger

Imorgon, fredag den 13:e september (bra datum!), kommer SVT sända dokumentären ”Regissören som försvann – historien om The ninja mission” på SVT2 kl 20. Alla med smak bör bänka sig för denna kulturgärning. Hos mr herrtidning kommer det bli en nästan andlig upplevelse.
Jag har tidigare gjort ett blogginlägg om Mats Helge som var efter succén med Ninja mission. Men om man pratar med riktiga Mats Helge konnässörer om legendarens filmer så kommer sällan Ninja mission upp. Den är så självklar, så ”mainstream”, att det man snarare talar om är filmer som ”Spökligan”, ”Nordexpressen” eller den klassiska lingonvästern ”I död mans spår”.

Till slut så kommer man till en punkt, när det börjar vattnas ur konnässörens mun likt en kamphund när den ser lilla Stina på 6 år. Man ser att hans ögon drömmer sig bort och det enda som framkallas, som man kan kalla för en förståelig ordföljd, är ”The…Frozen…Star”.
The Frozen star är Mats Helges andra västernfilmer bredvid ”I död mans spår”. Skillnaden är att The Frozen star är omöjlig att få tag på! Det går rykten att Mats helge förstört alla kopior av filmen och att den har aldrig släppts på videomarknaden. Det har skapat en legendarisk status kring filmen och för Mats Helge konnässören så har filmen blivit ”the holy grail”.

Den eminenta tidningen Se hade i nr 12 1977 en kort artikel om den tredje och sista visningen av The Frozen star som var på Saga biografen i Svenljunga. Hela 2 st betalande i salongen (plus journalisten från Se och en vaktmästaren) såg filmen och det verkar vara ett försvunnet mästerverk efter ha läst artikeln. Speciellt gillar jag de två ungdomarnas svar efter ha sett filmen: ”Det va liasom för möe tall å gran för det sulle vara verkligt”.frozen star

3 svar till “Mats Helge Olsson: Filmen som bara visades tre gånger”

  1. […] av 80-talet. Jag har i två tidigare inlägg postat artiklar om legenden Mats-helge Olsson och om filmen som bara visades tre gånger. Oavsett vad man tycker om hans filmer (alla smarta gillar dem, och hör sen!) så kan man inte […]

  2. […] i Mats Helge Olssons ”I död mans spår” samt spela en roll i Olssons försvunna film The Frozen star. En intressant sak är att journalisten skriver ”Filmgänget med Bo Vibenius som producent […]

  3. […] The frozen star. Det finns ingen utgåva på VHS, DVD eller något annat format och filmen visades bara tre gånger på bio innan den fullständigt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: