Vera och Göran Assar Oredsson från nazistiska Nordiska rikspartiet i Fib aktuellt 1970

Nordiska rikspartiet (NRP) var ett nazistiskt parti som bildades av Göran Assar Oredsson 1956 (under namnet Sveriges nationalsocialistiska kampförbund) och som Göran och hans fru Vera drev tills partiet upplöstes 2009.

Under 1980-talet så ökade den nazistisk aktivitet i Sverige och sympatisörer begick grövre och grövre brott. Från molotovcocktails mot uttalande vänster- och kommunistiska organisationer, till trakasserier mot personer som aktivt arbetade mot nazismen och slutligen ett mord på en homosexuell man 1985.
Några medlemmar och sympatisörer till NRP och RAG (riksaktionsgruppen, en del av NRP) deltog i flera våldsdåd. Bland annat kastade några av dem molotovcocktails mot lokaler som huserade meningsmotståndare. Dessa och andra nazistiska dåd skulle senare hamna i flertalet rättegångar över landet. P3 dokumentär berättar om detta i det utmärkta programmet ”nazisträttegångarna i Göteborg”. I programmet så intervjuas Vera Oredsson, som fortfarande, vid 86 års ålder, står för sin nazistiska övertygelse. Till exempel så har Vera ett porträtt på Hitler i hennes sovrum.

1970 så gjorde Bo Ahlqvist en intervju hemma hos Göran och Vera Oredsson som publicerades i Fib aktuellt nr 47. I artikeln förnekar de att Hitler utrotade judar, att det  skulle varit Hitler som starta andra världskriget, med mera. En riktigt bra artikel som är väl värd att läsas, gärna tillsammans med P3 dokumentärs program.

Vera1 Vera2

7 svar till “Vera och Göran Assar Oredsson från nazistiska Nordiska rikspartiet i Fib aktuellt 1970”

 1. Anders Grabein Says:

  När man var ung och ungdom på 60-70 talet var Vera och Assar med sitt NRP riktiga kändisar. Vera minns jag kändes som en riktigt obehaglig fanatiker, såg aldrig glad ut, utan bara hård och sammanbiten. Då var det inte SÅ länge sen som andra världskriget hade slutat, alla hade föräldrar som levt under kriget, man läste krigstidningar med serier om kriget, vi lekte krig (tyskar mot amerikanare förstås) i bunkrarna och skyttevärnen ovanför Bromma flygplats, kort sagt galenpannan Hitler och nazismen var fortfarande ganska närvarande. Att det då fanns folk som hyllade galenskaperna under kriget och försvarade ”führern” kändes verkligen uppseendeväckande.

 2. Sture Says:

  All heder åt Vera som fortfarande står för sina värderingar.

  • Om det är hedervärt att fortfarande vara en troende nazist går det verkligen att ifrågasätta. Det är dock intressant att hon fortfarande är så konsekvent i sina åsikter.

   • Varje god människa som verkligen insett nationalsocialismens innebörd kan omöjligen försaka den. Vera är således ett praktexempel på en tvättäkta nationalsocialist.

 3. […] har i ett tidigare inlägg publicerat en artikel från Fib aktuellt 1970, där journalisten Bo Ahlqvist intervjuar Vera och […]

 4. […] intervjuar både Vera Oredsson (NRP, se även tidigare postning) och sekreteraren från DA’s Stockholmsavdelning Göran Gillberg om bråket mellan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: