Non fighting generation, anti-våldskampanjen som slog slint

Om jag tänker tillbaka på slutet av 80- början av 90-talet så kommer en av de sakerna som dyker upp i minnet vara unga män som slåss och ”utövar karate, kung-fu” med mera, på stan. Den så kallade ”kickers kulturen”, där många skulle spela allan på stan med sina ”Bruce lee moves”. Självklart så var videovåldet en anledning till detta, enligt föräldragenerationen.

I USA så hade Curtis Sliwa skapat non-profit organisationen Guardian Angels 1979, för att försöka stoppa det ökade våldet i New York. Sverige ville så klart inte vara sämre så 1986 så startades Non fighting generation. Enligt artikeln i Polisrapport nr 6-7 1991, så var det poliser som var med och pushade igång detta, tillsammans med ledarfigurer bland de ungdomar som samlades i Kungsträdgården.
Idén att unga kriminella skulle vara särskilt bra att använda mot andra unga kriminella, är ingen ny tanke och används än idag.

Enligt Peter Sahlins artikel så gick det så där, med medlemmar som fortsatte sin kriminella bana samtidigt de var med i Non fighting generation. Bland annat påpekas hur ordföranden Roger Ticoalu fick sparken efter försäkringsbedrägeri.

Så luta er tillbaka i favorit fåtöljen och läs om Non fighting generation.

nonfight1nonfight2

7 svar till “Non fighting generation, anti-våldskampanjen som slog slint”

 1. Det var väl då Paolo Roberto var Kungen av kungsan, har jag för mig:)

  • Om alla städers NON FIGHTING har kommit upp på tapeten men man kan inte ta 1% av 100 o kala det mislyckat jag vet inte hur de tänker när de säger att det ska vara så att en ramlar ur ett pogram som det handlar om, vad har ni politiker för verktyg för det? jag var aktiv frittidledare o hjälpte till i våran kommun, å tog imot värstingar som kom till oss för att få hjälp bland annat Non fighting det var en annan mänlatet för än det är nu så jag tycker att ni står i glas huset med stenar o kastar sönder ungdomarna som vill komma till rätt sida om lagen med att ta upp det som vi försökte på 80 talet. och det är inte bara fängelse som behövs om vi ska klara det jag hade en mentor som jag bollade med som sa så här om du lyckas med att hjälpa en så har du lyckads det är inte 100 % som gäller det är i allt, oden personen som sa det var en tidig förespråkare av den metoden som vi håller på att ut veckla så en har vi inte get upp pm våra ungdomar för om vi ger upp så ger de upp

 2. zibbe1 Says:

  kommer det mer herrtidningsartiklar månne ? saknar lite scans från the good old days 🙂

 3. Hagge Says:

  Nu är det dags att uppdatera en av de bästa bloggarna med lite nytt material, tycker jag 🙂

 4. Otroligt intressant. Detta är sannerligen en sajt med ett stycke historia.

 5. Jimmie Häggström Says:

  Var med där.
  Var på den goda sidan, angrep nynasister och tokar som bara var ute efter att såra människor.
  Blev sedan väktare och mötte Paolo igen lika tokig som vanligt.
  Gonzo long time no see

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: