Bosse ”blomman” Blombergh

Bosse ”blomman” Blombergh var en svensk musiker och författare, men även en missbrukare och alkoholist som dog 2008, 64 år gammal. Han slog igenom 1977 med skivan små knepiga låtar där blomman fick en mindre hit med den samhällskritiska låten Dom borde tjacka spikskor  som ger den borgliga regeringen en utskåpning.

Mina personliga favoriter från den skivan är Jag skriver små knepiga låtar:

Och den underbart 70-tals doftande låten Club amour:

Fantastiskt omslag till den skivan.

Något som inte är ovanligt i alkoholisthem är ständiga bråk och blomman är inte unik där. Blomman gjorde en 6 månaders volta i finkan efter ett bråk med sin dåvarande fru. 1982 tog Lektyr tog kontakt med blomman för en kort intervju som publicerades i nr 33.
bosse blomman

Tyvärr så fortsatte problemen för blomman och under stora delar av 90-talet var han hemlös och sålde situation STHLM. 2008 dog han endast 64 år gammal.
Men minnet av hans låtskatt lever kvar så ladda boomboxen/bergsprängaren/mobilen med några blomman låtar (plus Kjell höglund, Kenta och Cornelis låtar) en skön sommardag och ta med en kasse öl till parken och njut lite av livet.

5 svar till “Bosse ”blomman” Blombergh”

  1. Lasse Andersson Says:

    Underbar sida! Jag blir alldeles knockad av både nostalgi och jag vet inte vad. Jag har ofta tänkt på vad synd det är att man inte sparade på de tidningar som du verkar ha gjort. Det du gör är en ren och skär kulturgärning! Tummen upp!!

  2. Hasse B Says:

    Kul att hitta detta, jag håller med. Själv har jag två av hans plattor som LP, verkligen tidsdokument och skön nostalgi. 🙂

  3. Daniel Engqvist Says:

    Även om jag är född 1990 så kan även JAG säga att det är en kulturgärning du har gjort, och en mycket god sådan. fan grejjer försvinner ju annars. Inget får bevaras, bara bana väg för ny skit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: