Operation Leo: Eive Tungstedt

70-talet var en tid av av terrordåd i Europa. Mycket kretsade kring västtyska vänsterextremisterna i RAF. Ett klassiskt fall var planerna att kidnappa den svenska arbetsmarknadsministern Anna-Greta Leijon. Det var en hämnd för hennes roll i utvisningarna av de RAF-terroristerna som låg bakom ambassadockupationen i Stockholm 1975.  Västertysken Norbert Kröcher låg bakom planerna som gick under namnet ”operation leo”. P3 dokumentär har gjort ett mycket bra program om fallet, lyssna på den. Det finns även en bra bok av Dan Hansén och Jens Nordqvist som tar upp både ambassadockupationen och operation leo, ”Kommando holger meins

Kring denna röra hamnar en del svenska personer, bland annat en riktigt hal lirare vid namn Eive Tungstedt. Han verkar både ha varit författare, jurist men även pysslat med en hel del tvivelaktiga affärer. I tidskriften Se nr 32 1977 ger han sin bild på hur han hamna kring terroristligan.
eive1eive2

6 svar till “Operation Leo: Eive Tungstedt”

 1. Tja man, trevlig blogg du slängt ihop men varför har du inte så att man kan lika den på Facebook och på så sätt få info om nya inlägg istället för mailutskick. Jag lovar dig att det hade blivi en poppis sida och u hade fått mångdubbelt mer trafik på bloggen.

  • Måste säga att jag är rätt borta när det gäller inställningar. Jag har inställt så att varje nytt inlägg postas på min fb så mina vänner kan se den. Vet inte om det var det du menade?

 2. www.emmerdale.co.uk Says:

  Tjena, briljant blogg! Hittade den när jag letade efter en lektyr från 1985 nr. 50.

  Jag lyssnade på den här dokumentären på sr.se

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=909&artikel=2602629

  Inget du råkar ha liggande eller vet mer om? Oerhört spännande.

  Hursomhelst, fortsätt skriv. Förhoppningsvis får du bred läskrets!

 3. Petter Says:

  Eive Tungstedt skulle senare, under pseudonym, skriva böckerna ”Stora Rufflarboken” och ”Handbok för snyltare” som bägge handlar om vad de låter som. Rätt trivsam underhållning bägge. Det var inte de enda, i Flashback #4 finns en inervju med honom där han berättar om sitt liv, fast märkligt nog nämns inget alls om hans samröre med Norbert Kröchner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: