Death wish-mannen Bernhard Goetz

22:e december 1984 så sköt Bernhard Goetz fyra st svarta ungdomar i New Yorks tunnelbana. Bernhard uppgav senare till polisen att ungdomarna försökte råna honom och han sköt i självförsvar. I media och folkmun fick Bernhard smeknamnet ”The Subway Vigilante” och många människor gav sitt stöd till Bernhard, som vi kan till exempel se i detta videoklipp.

En trolig anledning varför så många gav sitt stöd till Bernhard var att New York hade stora problem med våldsbrott under 70 och 80-talet. En verklig ”death wish”, som tar lagen i egna händer sågs som positivt av många.
Lektyr tar upp fallet i nr 9 1985.

goetz1goetz2En tid efter den artikeln så blev Bernhard åtalad och dömdes till ett års fängelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: