Cartrivision videoformatet som var före sin tid

Något som Mr herrtidning gillar så är det gamla video och ljudformat. Desto mer absurda, desto roligare. Till exempel så har jag en av Sveriges och möjligen en av Europas största samling av filmer på video 2000 formatet. Ett format så ”dött” att det sällan kommer upp när man talar om formatkriget på 80-talet mellan betamax (Sony) och VHS (JVC mfl).

Men VHS, betamax eller video 2000 var inte det första hemformatet för filmer till privat bruk. En av de absolut första formaten för att hyra spelfilmer var Cartrivision.
Det introducerades på (amerikanska) marknaden 1972 men det gick inte så bra. Ett skäl, vilket artikeln i Lektyr nr 43 1981 tar upp, är att de såldes främst inbyggd i en TV-möbel med en TV.
Det är en intressant historia som Dennis Trimble från Advance video i San José som köpte upp konkurslagret efter Cartrivision berättar för journalisten Else-Marie Lundin.

Och Mr herrtidning bjuder även på en extra artikel om CVC (compact video cassette) formatet som var film på en liten kassett ungefär lika stor som musikkassett från samma nr.

(Tryck på bilderna för en högupplöst version att läsa)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: