Lektyr följer Ingvar Oldsberg som kommentator för tipsextra 1982

Lektyrs journalist Tony Carlsson följer Ingvar Oldsberg när han är i England för att kommentera matchen mellan Aston Villa och Nottingham. Tipsextra hade tidigare blivit JO-anmälda av en Ture Wassjö från Eskilstuna som ansåg det var slöseri med statens pengar att skicka Oldsberg och c/o till England för att kommentera fotbollsmatcher.*
Så Lektyr följde med för att rapportera i nr 4 1982 vad som hände när Oldsberg var där för tipsextras vägnar.

*En vän till Ture Wassjö har i kommentarerna skrivit att det inte stämmer. JO-anmälan handlade om att SVT och Tipsextra ibland inte gick över med ljud och bild i tid när matcher började. Ofta låg man efter med sändningen någon minut eller två eller ett antal sekunder och missade därmed kick off.

(Tryck på bilderna för en högupplöst version att läsa)

2 svar till “Lektyr följer Ingvar Oldsberg som kommentator för tipsextra 1982”

 1. Werner H Says:

  Som gammal bekant till Ture Wassjö kan jag meddela att informationen i artikeln är felaktig. Vad anmälan till JO handlade om var att SVT och Tipsextra ibland inte gick över med ljud och bild i tid när matcher började. Ofta låg man efter med sändningen någon minut eller två eller ett antal sekunder och missade därmed kick off.
  Ture var knappast avundsjuk på dessa herrar då han var bekant med några av dom och själv var mer berest än de flesta av dom tillsammans.
  Leif Larsson kommenterade en gång på 90-talet en match där Manchester City var hemmalag och kunde efter att kick off visats höras säga ”nu blev Ture glad”. Så arg på honom var nog inte Leif Larsson trots allt.
  Ture och hans bekanta och många andra hörde dessa ord och skrattade högt och det blev också inspelat på VHS.
  Ture som var uppväxt i Göteborg men född på Orust var själv gammal tävlingscyklist och tränade i samma lokaler som boxaren ”The Champ” Ingemar Johansson som han blev bekant med. Han var också bekant med legendaren Tumba då de gjorde lumpen tillsammans och de två träffades under olika event genom åren.
  Ture var politiker under ett antal år och hade ett brinnande rättspatos och ville att saker och ting skulle gå rätt till. Epitetet kverulant tog han som ett hedersomnämnande då han alltid påpekade brister av olika slag och ansåg att om det finns myndigheter som ska granska saker och ting så ska de också fås att pröva dessa när de uppstår.
  Alltid retar det någon!
  Ture var omnänd i Guinness book of world records som den person som bevistat flest jazz-festivaler i världen och hade många avundsjuka personer som talade illa om honom så som det alltid varit i landet Sverige där passivt aggressiva fegisar aldrig vågar konfrontera den som de baktalar i egen person öga mot öga.
  Handen alltid knuten i fickan!
  Att han skulle ogillat att licenspengar användes för att visa engelsk fotboll är helt fel och han reste själv med sin ena son till England regelbundet för att gå på matcher och den sonen fortsatte sedan under lång tid att själv resa över till England för att gå på fotboll och konserter med mera.
  Ture stred för individens rätt och att staten inte ska lägga sig i allt och att individer ska ges en viss frihet att själva bestämma över sitt liv.
  Den bitterhet som herrarna i Tipsextra-gänget visar upp i artikeln visar ändå på att de mycket väl var medvetna om de brister som fanns men tyvärr blandade ihop saker och ting och sen kom en porrtidning att ytterligare blanda ihop korten rejält.
  Det är inte alltid lätt att rapportera sanningen om saker och ting men jag vet att Ture med tiden tyckte det var kul när dessa JO-anmälningar blev så omskrivna och spridda att de till slut levde sitt eget liv och blev till något helt annat än de egentligen var från början.
  Det tycks som att de upprörda herrarna på Tipsextra-redaktionen genom att bli så förnärmade avslöjade att de mycket väl kände till att programmet alldeles för ofta missade delar av de matcher som visades.
  Att erkänna att man har fel är det alldeles för få som är stora nog att göra.
  Med tiden tycks det dock som om att de på Tipsextra såg på det hela med andra ögon och det blev helt enkelt en legend i sig som mycket annat med programmet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: