Mordet på Ingegerd Bastiaans 1980

Ingegerd Bastiaans var en 29-årig svensk tjej från Angered som jobbade extra på helger i Danmark som lyxprostituerad under namnet ”Louise”. Hon hade gjort detta ett bra tag, haft ett dubbelliv som lyxprostituerad i Danmark och vanlig tvåbarnsmor i Göteborg. Hon såg till att dessa världar aldrig möttes.

Den 9:e maj 1980 ringde det på dörren till Ingegerds (”Gunilla” i Lektyr artikeln) lägenhet i Århus, Danmark. Hon solade på baksidan med väninnan ”Helle”, som hon hade delat rummet med senaste månaderna. Ingegerd gick och öppna dörren, kom sedan tillbaka och stängde altandörren till bakgården och sa till ”Helle” att hon hade besök. ”Helle” hörde sen en röst som sa ”Vänd dig om. Jag har en överraskning med mig, men du får inte se någonting.”  Sen hördes ett skott, ett par sekunders tystnad och sen ytterdörren som stängdes. Ingegerd hade skjutits i nacken med avsågat hagelgevär på nära håll.  Hon dog direkt.

”Helle” gav polisen ett knapphändigt signalement på gärningsmannen: ”Omkring 170 cm, cirka 40 år, rufsigt hår, blå arbetskläder. Polisen hade inte mycket att gå på. En av polisens teorier var att mordet kan ha med droger att göra då Ingegerd hade kontakter med i narkotikavärlden men själv var hon inte någon brukare. Bland annat så satt tre av hennes tidigare bekanta i fängelse för narkotikabrott.
I Lektyr nr 23 1980 så tog journalisten Leif Oldenburg upp fallet. Artikeln har fullt med intressanta bilder och information.

 

(Tryck på bilderna för en högupplöst version att läsa)

Jag har tidigare postat ett inlägg om dubbelmordet på två svenska tjejer i Belgien 8:e maj 1980.
Veckans stopp tog upp Bastiaans fallet i nr 23 1982 och framförde att det kanske kunde finnas en koppling till morden i Belgien. Journalisten Bo Ahlqvist lyfter den eventuella kopplingen, men även den tidigare teorin att Ingegerd hade för mycket information om narkotikahandeln och hon därför mördades på beställning. Polisen hade till och med en misstänkt för detta dådet, en Finn Hauge Jensen som 1976 skjutit ihjäl två personer med ett jaktgevär. Denna Jensen hade lyckats fly fängelset (där han satt på livstid) bara nio dagar innan mordet på Ingegerd. Vittnen hade sett han i Århus kring mordet och Jensen kunde inte förklara hur han finansierat rymningen till Sydamerika med ny identitet när polisen fick tag på han. Men Jensen förnekar att han mördat Ingegerd eller att han ens varit i Århus kring mordet.
Vad jag vet så är mordet fortfarande olöst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: