Bastumordet i Överlida 1984

Vissa mord är extra vidriga i sitt utförande och ett av dem är helt klart bastumordet i Överlida 1984. Den 58-åriga Gösta Ruontti hade under åratal misshandlat sin 53-åriga fru Raija som till slut sökte hjälp hos kvinnojouren för att komma ifrån sin make. Det fixades med advokat och hon skulle ta ut skilsmässa. Gösta kunde inte godta detta och planerade i över en månad hur han skulle döda henne genom att låsa in henne i bastun!

Bara tanken på ångesten och paniken man lär känna när man är inlåst i en bastu får nackhåren att resa sig, och inte på det bra sättet. Fallet tas upp i Nordisk kriminalkrönika 1993 men 8 år innan det, 1985, så tog samhällstidningen STOPP Fib aktuellt upp det ”färska” fallet i nummer 8. Det är nestor Bo Ahlqvist som ger oss historien om fallet som ska få namnet ”bastumordet”. Enligt inlägg i flashback-tråden om bastumordet så skall gärningsmannen gift om sig 1991 och är fortfarande i livet idag (2013), boende i Härnösand under ett nytt efternamn.

bastumordet1bastumordet2bastumordet3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: