Kloroformmordet 1965: gärningsmannen pratar ut i Fib aktuellt

27e juli 1965 finner två bröder (en av dem var pojkvän till offret) Marianne ”kickan” Granell död i sin bostad i hökarängen. Först antar polisen att det var en självmord men vissa detaljer senare i utredningen visade att hon bragts om livet. Tidningarna börjar skriva om hökarängsmordet och en stor oro fanns bland de boende i området. Vidare utredningen visade att Marianne hade dött av kloroform och nu beskrev tidningarna detta som kloroformmordet.
Polisen knackade dörr i området och fick tag på alla, förutom en 25årig österrikisk medborgare vid namn Friedrich Wagner som var inneboende hos en kvinna. Polisen intresserar sig för Friedrich och efter en längre tids utredning och förhör så ställs han inför rätta. Till åklagarens och polisens förvåning så frikänns Friedrich i tingsrätten men när fallet tas upp i hovrätten så döms han för grovt vållande till annans död. Bevisen räcker inte till för att döma Friedrich för mord.

Veckans brott har tagit upp fallet och även TV4s Brottsplats Sverige och båda programmen är väl värda att kolla på. Fib aktuellt publicerade en artikel i nr 3 1966. Det var ett brev som Friedrich skrev från mentalsjukhuset som han satt mellan frikännandet från tingsrätten och att fallet togs upp i hovrätten. Det är en skrämmande läsning från en mycket störd person, men samtidigt väldigt intressant läsning. Så på med lusekoftan, ta en glas varm o‘boy och läs Friedrich Wagners egna ord och tankar.

kloroformmord1kloroformmord2

Ett svar till “Kloroformmordet 1965: gärningsmannen pratar ut i Fib aktuellt”

  1. […] tidigare tagit upp fallet med Eva Marianne ”Kickan” Granell. I Fib aktuellt nr 3 1966 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: