Mordet på Anna Elofsson, Tyringe 1981

Tyringe är en liten ort utanför Hässleholm (eder skribent dejtade en tjej en kort sväng som bodde i Tyringe för många fullmånar sedan).
1981 så var 71-åriga Anna Elofsson pensionatsvärdinna på Breidablick. Elofsson hade på sistone känt sig rädd och illa till mods och hade den aktuella kvällen (24:e juni) ringt Sten Brinzen 74 år, som tidigare jobbat som gårdskarl, om att han skulle komma och ligga över på pensionatet, vilket han gjorde.

Sent på kvällen så gick Anna Elofsson den vanliga ronden för att se så allt var låst och stängt. Hon brukade aldrig gå ner i källaren där köket var då hon var mörkrädd men denna natten, av någon anledning, så gick hon ner dit och där möte hon sina banemän. Trots att Sten Brinzen sov över och att pensionatet hade två sovande gäster så hade ingen av dem hört något under natten när Anna blev svårt misshandlad och strypt till döds.

Polisen hade tidigt en teori att gärningsmannen/männen hade gjort inbrott för pengar eller värdesaker skull, då pensionatet hade flera gånger tidigare annonserat i lokalpress om att sälja antika inventarier, och då under inbrottet sprungit på Anna. En teori som sedan skulle visa sig stämma när polisen senare fann de två gärningsmännen. Från svenskamordfall:
Två män, 33 och 20, som brutit sig in i pensionatet i jakt på pengar misshandlade och ströp Anna till döds när hon upptäckte dem. 20-åringen dömdes till rättspsykiatrisk vård och 33-åringen till tio års fängelse.

Journalisten Tommy Mardell och fotografen Arne Forssel publicerade en fullmatad artikel i Lektyr nr 29 1981 om fallet som är mycket intressant läsning.

(Tryck på bilderna för en högupplöst version att läsa)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: