Mordet på Anette Wernersson 1971

Natten mellan 7:e och 8:e juni 1971 försvann 16 åriga Anette Wernersson från Linköping efter hon varit på den lokala fritidsgården under kvällen. Under 25 dygn levde familjen i ovisshet om vart Anette var, om hon levde än eller vad som hade hänt henne. 2a Juli så fann ett par hennes livlösa kropp.
Anette-fallet blev ett mycket omtalat ”sommarmord” som det skrevs spaltmeter om i pressen. Även de kulturblaskor som mr herrtidning äger tog upp fallet och första artikeln kommer från Fib aktuellt nr 39 1976.
fibanette1fibanette2Runt 8 år senare tar Veckans brott upp fallet i nr 14 1984.
vbanette1vbanette2Fallet är än idag ”olöst” men polisiärt uppklarat. Polismannen Per Johan Persson tar upp fallet i sin bok ”Mitt polisliv”. Per Johan var en av de poliserna som utredde fallet under de 14 år som fallet var öppet. Enligt Per Johan så fick de efter att Anette-fallet togs upp i en artikel om ouppklarade mord 1985 i Norrköpings tidning avgörande tips från en kvinna. Hon kunde ge en massa upplysningar om sin avlidna make kring Anette-fallet, där hon bland annat kunde berätta om hur han grundligt städat bilen dagen efter Anettes försvinnande, något han aldrig gjort tidigare. Hon berättade om kläder som hennes make gett svägerskans döttrar som visade sig vara samma som Anette burit under försvinnandet. Hennes make hade även varit en piprökare som hade tappat bort sin favoritpipa samtidigt som Anette försvann och han ville absolut inte prata om vart pipan tagit vägen.
Sammantaget så ansåg de kunna binda hennes avlidna make till brottet (bland annat genom att kvinnans bror kunde bekräfta att han hade av misstag gjort ett märke i makes pipa, som var identiskt med den pipan som de fann på brottsplatsen) men eftersom han var död kunde de inte bringa fallet till tingsrätten.
Enligt Per Johan så fanns det mängder av personer som varit intressanta i utredningen som kunde avfärdas, som ”mjölbymannen”, ”våldtäksmannen”, Peugeot-mannen” med flera.

Lämna en kommentar